Saznajte više o našem priručniku “Kako psi komuniciraju”

Koliko štene treba biti staro kad odlazi u novi dom?

Žena i štene

Objavljeno 11.05.2019.

Piše: Mirta

Ako razmišljate o tome da u svoj dom dovedete štene, možda ste se susreli s ovim pitanjima: koliko štene treba biti staro kad ga budete preuzimali i što ćete s njim prije nego što primi sva cjepiva protiv zaraznih bolesti?

Za početak, kao djelomični odgovor na prvo pitanje, jasno i glasno: ako kupujete psa, nemojte dopustiti da vas uzgajivač (u ovom slučaju to bi trebalo pisati u navodnicima) prisili da štene odvedete kući prije nego što navrši 8 tjedana. A nemojte se ni prevariti pa u želji da prođete jeftinije, psa uzeti od nekoga tko pse samo „štanca“ i nije mu uopće stalo do dobrobiti tih životinja. Računica je ovdje vrlo jasna: kada navrše 4 – 5 tjedana, štenci postaju i fizički i financijski mnogo zahtjevniji pa se osoba koja prodaje pse samo zbog zarade tada već pošto-poto želi riješiti sve zahtjevnijih štenaca.

Međutim, štenci koji su prerano odvojeni od majke i ostatka legla, kao odrasli psi pokazuju mnogo više (ozbiljnijih) problema u ponašanju nego štenci koji su ostali uz majku i braću i sestre barem do 8. tjedna te u ključnom razdoblju socijalizacije (ono vrlo okvirno gledano traje do 4. mjeseca života) bili pravilno socijalizirani. To pokazuju mnoga istraživanja provedena na svjetskim znanstvenim ustanovama, a upravo je to i ono što mi želimo dokazati kroz rad udruge i našu kampanju Prva četiri su najvažnija.

Što ako ste odlučili udomiti napušteno ili odbačeno štene, ili štene iz azila?

Ako ste odlučili udomiti psa iz azila ili pak spasiti štene pronađeno napušteno i bačeno na cestu, to je vrlo pohvalna gesta i nikako vas ne bi trebalo obeshrabriti to što ne znate kako je to štene provelo najranije mjesece života, ali biste svakako trebali što prije krenuti na neki organizirani oblik obuke pasa (primjerice na neki kvalitetni individualni ili grupni tečaj). Nemojte čekati neki „prikladan“ trenutak jer je prikladan trenutak upravo onaj kada ste psa doveli kući. Što dulje čekate, čak ako na početku i nema nikakvih problema u ponašanju, to će teže biti riješiti probleme jednom kad nastanu.

A što je sa cjepivima? 

Vjerojatno ste dosad već od nekoga čuli (vjerojatno svojeg veterinara) da štene treba biti u izolaciji od drugih pasa i vanjskoga svijeta dok ne primi sva cjepiva protiv zaraznih psećih bolesti (dakle, otprilike do 4. – 5. mjeseca starosti).

Svakako trebate paziti kamo vodite svoje štene, ali nikako nije dobro držati ga u izolaciji od svih živih bića, svih iskustava i podražaja. Zarazne pseće bolesti često su smrtonosne i nažalost su na nekim područjima i vrlo česte. No uzmite u obzir ovo: vaše štene neće primiti sva cjepiva dok ne navrši otprilike 4 mjeseca. Budete li čekali dotad, prilika da pravilno socijalizirate svojega psa već će vam pobjeći. 

I ne samo to: prema Američkome veterinarskom društvu za ponašanje životinja (AVSAB) problemi u ponašanju, a ne zarazne pseće bolesti, vodeći su uzrok smrti pasa mlađih od 3 godine! (to se odnosi na činjenicu da u SAD-u više pasa godišnje bude usmrćeno zbog problema u ponašanju, nego što ih ugine od zaraznih psećih bolesti). Isto veterinarsko društvo preporučuje da se pse počne upoznavati s novim mjestima, ljudima i drugim psima prije nego što prime sva cjepiva protiv zaraznih psećih bolesti (odnosno, vlasnicima štenaca preporučuje se da štence ne drže u izolaciji od vanjskoga svijeta tijekom razdoblja dok primaju ta cjepiva). Za više informacija o toj temi, pročitajte izvorni AVSAB-ov tekst (na engleskom) ili naš prijevod.

Kima - Mala Mrlja iz  našeg legla

Što sve to zapravo znači za vlasnike štenaca?

Znači da trebate paziti kamo vodite svoje štene prije nego što primi sva cjepiva, ali ne i da ga trebate držati zatvoreno u kući. Primjerice, odlasci u pseće parkove, trgovine za kućne ljubimce i druga mjesta na koja dolazi mnogo pasa za koje ne znamo jesu li cijepljeni i jesu li zdravi, nisu dobra ideja. Umjesto toga, naviknite svoje štene na vožnju automobilom; upoznajte ga s mnogo djece i odraslih; odvedite ga na druženje kod prijatelja koji imaju zdrave, cijepljene pse i druge kućne ljubimce naviknute na pse; otiđite s njim u trgovački centar (u doba kada nije gužva); šećite s njim po naselju; upišite tečaj za štence na provjerenom mjestu za koje znate da je sigurno za štence itd. No uvijek pazite da svi ti doživljaji za vaše štene budu pozitivna iskustva. Pravilna socijalizacija psu je ugodno iskustvo, a ne nešto što će ga istraumatizirati do kraja života.

Kako god bilo, nemojte čekati da pas prijeđe granicu od 16 tjedana kako biste počeli sa socijalizacijom, jer ste tada već itekako zakasnili. U slučaju pravilne rane socijalizacije, vrijeme igra ključnu ulogu.

Možda bi vas zanimalo i..

Poziv za medije
Poziv za medije

Ako se bavite novinarstvom i željeli biste nam pomoći da što više ljudi sazna zašto je pravilna rana socijalizacija štenaca ključna za kvalitetan razvoj psa, javite nam se.

Prijavite se na naš letak!

Saznajte sve novosti i ostvarite popuste :)

Hvala vam na prijavi!

Pin It on Pinterest