Odsad naše knjige možete pronaći i u knjižarama “Hoću knjigu” u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Zagrebu i Varaždinu!

Boks: 5 jednostavnih koraka kako naučiti psa da ga zavoli

pas spava u boksu

Objavljeno 19.01.2021.

Piše: Mirta

Stvarčica koju loš glas prati

Boks odnosno (prijenosni) kavez tema je oko koje se često lome koplja, vjerojatno zato što ga njegovi protivnici smatraju psećom tamnicom i povezuju s kavezima u skloništima za pse ili sa psima koji žive u neljudskim uvjetima, zatvoreni u ta četiri zida, bez slobodnog kretanja, dok ga pobornici smatraju sigurnim mjestom za svojega psa i korisnim predmetom u mnogim situacijama.

Bilo kako bilo, ako je pas naučen na boks (dakle, ako ga ne povezuje sa „zatvorom“ i nečim na što ga je netko drugi prisilio), ako je imao priliku sam od sebe ga zavoljeti, pas će u boksu uživati. Boksove prati loš glas upravo zbog toga što se pse najčešće uopće ne navikava postupno i bez prisile na njih, nego ih se doslovno baci unutra, zatvori vrata i očekuje se da će psu to biti dobro.

No ako se to ne radi tako, nego ako pas ima vremena zavoljeti boks, on će prirodno težiti tomu da odlazi u njega kad to želi, pogotovo ako u kući postoje druge životinje (ili ljudi) koji mu znaju biti naporni – u tom će slučaju boks za psa biti pravi spas.

Ako pas ima priliku od najranije dobi bez prisile se naviknuti se na boks, zavoljet će ga sam od sebe

Kako postići da psu bude ugodno u boksu

1. nabaviti boks koji veličinom i materijalom odgovara vašemu psu i u kojem će se pas (kad dosegne punu veličinu) moći okrenuti u mjestu i uspravno stajati.

2. u njega staviti jastučić ili dekicu, igračke i slične predmete koje pas voli, i postaviti ga na neko prikladno mjesto (po mogućnosti negdje gdje će pas imati svoj mir, posebno ako sa psom žive i mala djeca).

3. kako bi se to što prije postiglo, bilo bi dobro neko vrijeme sve obroke psu davati u boksu. Tako će vrlo brzo povezati boks s ugodom koju mu stvara hrana.

4. obroke mu treba nastaviti davati u boksu (uz neprestano otvorena vrata) onoliko koliko bude potrebno da pas samoinicijativno počne ulaziti u boks i, primjerice, spavati u njemu ili jednostavno uživati u svojemu miru.

5. kad pas počne sam od sebe odlaziti u boks (bez poticaja obrokom koji ste mu ondje poslužili) i kad postane jasno da ga je počeo doživljavati kao svoje „sigurno mjesto“, tada možete početi zatvarati vrata (za početak najbolje dok pas spava u boksu ili se igra ili jede u njemu). Pas koji je zavolio boks, vjerojatno se neće uzrujati ako se vrata zatvore.

I to je to!

štenci u boksu
Kad čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna 🙂

Psi vole mračne, tamne prostore

Psima je urođeno da kada se boje traže teško dostupne, zatvorene mračne prostore jer se u njima osjećaju zaštićeno. Možda ste primijetili da vaš pas u takvim situacijama bježi pod stol, krevet ili čak u ormar. Primjerice, mnogo mi je ljudi, čiji su psi zajedno s njima doživjeli potrese koji su 2020. pogodili središnju Hrvatsku reklo da su njihovi psi bježali pod stol ili krevet, pa čak i da su ih nalazili u ormarima. Ako vaš pas voli mračne prostore, a vaš boks nije napravljen od punog materijala i samim time prirodno tamniji iznutra, možete ga prekriti nekim prekrivačem kako biste mu unutrašnjost učinili tamnijom.

Psima je urođeno da se osjećaju sigurnije u teže dostupnim, mračnijim prostorima. U nedostatku pravog takvog prostora, poslužit će i prostor ispod stola ili kreveta. ⒸPrzemyslaw Iciak

U našoj kampanji Prva četiri su najvažnija, otpočetka smo štencima omogućili pristup boksu. Točnije, boks smo zamislili kao mjesto gdje će se njihova mama moći odmoriti od njih, ali kad njoj nije bio potreban odmor, vrata boksa uvijek su bila otvorena i boks dostupan i njima i njoj kad god to požele. Tako su naši štenci potpuno nesvjesno naučili ulaziti u boks: najprije za svojom mamom, a potom jedni za drugima i boks su uvijek doživljavali kao ugodno mjesto u kojemu vole boraviti.

Hej je više voljela u boksu biti sama, ali majčinskim dužnostima ipak nije mogla pobjeći 🙂

Kad zavole boks, psi se u njemu osjećaju kao kod kuće

Osim što će u njemu moći spavati, jednom kad zavole boks, psi će u njega moći otići i svaki put kad osjete potrebu za mirom, što je posebno prikladno ako dom dijele s malom djecom (ili mala djeca dođu u goste), jer mnogim psima smeta glasno i nepredvidljivo ponašanje male djece, pa je boks idealno rješenje koje će psu omogućiti mir, a djetetu spriječiti pristup do njega.

Boks, dakle, ima puno prednosti i odlično je utočište za svakoga psa koji ga je zavolio.

pas spava u boksu s pola tijela vani
Katkad u boksu spavamo kao da smo se malo napili 🙂

Možda bi vas zanimalo i..

Pas u potresu i kako mu pomoći
Pas u potresu i kako mu pomoći

Željeli biste pomoći svojemu psu nakon potresa? Udomili ste psa koji je preživio potres? Saznajte kako im olakšati život nakon proživljene traume.