Odsad naše knjige možete pronaći i u knjižarama “Hoću knjigu” u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Zagrebu i Varaždinu!

Poziv za medije

Kip i mikrofon

Objavljeno 11.05.2019.

Piše: Mirta

Naša kampanja Prva četiri su najvažnija, održana od travnja do listopada 2019., ticala se važnosti ostajanja šteneta u leglu s majkom i ostalim štencima do najmanje 8. tjedna života i bila usmjerena na podizanje svijesti budućih i sadašnjih vlasnika pasa, veterinara i uzgajivača te opće javnosti o važnosti pravilne rane socijalizacije pasa, koju štencima treba omogućiti i prije nego što prime sva propisana cjepiva protiv zaraznih bolesti i koju najintenzivnije treba provoditi do otprilike 4. mjeseca života.

Središnji dio kampanje činila je crna, srednje velika kujica, koju smo preuzeli (skotnu) od udruge Održiva zajednica iz Zadra, a koja je kod nas okotila 11 štenaca (tri su, nažalost, bila mrtvorođena). Razvoj 8 štenaca pratili smo i bilježili kako bismo na primjeru direktnog odgoja štenaca i odnosa prema štencima i majci u toj osjetljivoj fazi pokazali koliko je potrebno rada, strpljenja, ljubavi, znanja i stvaranja određenih ključnih preduvjeta kako bismo odgojili i podigli štence za koje smo bili sigurni da će jednoga dana biti stabilne pseće jedinke i svojim novim vlasnicima izvor sreće i zadovoljstva.

Svi štenci i majka udomljeni su (ona i jedno štene svoj su dom pronašli kod dvoje članova naše udruge :)), a mi kroz neprekinuti kontakt s njihovim vlasnicima nastavljamo pratiti njihov razvoj i veselimo se svakoj vijesti o njima.

Usporedo s razvojem naših štenaca, kroz suradnju s drugim hrvatskim udrugama i skloništima za pse pratit ćemo i razvoj štenaca koji su odmah po okotu odnosno unutar prvih mjesec dana života odbačeni i ostavljeni bez majke pa su ih othranili ljudi, ili su okoćeni u skloništu za pse (pa su odrastali u leglu s majkom i ostalom braćom i sestrama, ali uz, za pretpostaviti je, ne baš najpoticajnije uvjete života).

Cilj nam je nastaviti s ovim projektom te kroz desetak godina prikupiti znatno veći uzorak pasa te na temelju njega i empirijski potvrditi pretpostavljene zaključke o važnosti pravilne rane socijalizacije. Naš rad nije samo praktični, u promatranju i dokumentiranju podataka o štencima othranjenim u dobrim i, nažalost, lošim uvjetima, nego smo se koncentrirali i na medijske kampanje, tiskanje plakata, održavanje predavanja i seminara, te širenje znanja o važnosti pravilne rane socijalizacije i ne odvajanja štenaca od legla prije 8. tjedna života. Osim toga, kroz predavanja, seminare i našu knjigu Kako psi komuniciraju radimo i na tome da široj javnosti približimo pseću komunikaciju, jer što više društvo bude znalo o tome kako psi komuniciraju i što poručuju govorom tijela, to će kvalitetniji biti naš suživot s tim plemenitim životinjama.

Ako biste nas željeli medijski podržati te objaviti prilog/članak o našem radu, molimo kontaktirajte nas na +38591 518 04 19 ili nam se javite mejlom na info@kakopsikomuniciraju.hr.

Ovdje saznajte više o kampanji, a mnogo informacija pronaći ćete i u našem tekstu za veterinare i članku o tome kada štene treba otići u novi dom.

Možda bi vas zanimalo i..

Pas u potresu i kako mu pomoći
Pas u potresu i kako mu pomoći

Željeli biste pomoći svojemu psu nakon potresa? Udomili ste psa koji je preživio potres? Saznajte kako im olakšati život nakon proživljene traume.