Kampanja “Prva četiri su najvažnija” – Mak i Lav traže dom!

Poziv za medije

Kip i mikrofon

Objavljeno 11.05.2019.

Piše: Mirta

Naša kampanja Prva četiri su najvažnija, održana od travnja do listopada 2019., ticala se važnosti ostajanja šteneta u leglu s majkom i ostalim štencima do najmanje 8. tjedna života i bila usmjerena na podizanje svijesti budućih i sadašnjih vlasnika pasa, veterinara i uzgajivača te opće javnosti o važnosti pravilne rane socijalizacije pasa, koju štencima treba omogućiti i prije nego što prime sva propisana cjepiva protiv zaraznih bolesti i koju najintenzivnije treba provoditi do otprilike 4. mjeseca života.

Središnji dio kampanje činila je crna, srednje velika kujica, koju smo preuzeli (skotnu) od udruge Održiva zajednica iz Zadra, a koja je kod nas okotila 11 štenaca (tri su, nažalost, bila mrtvorođena). Razvoj 8 štenaca pratili smo i bilježili kako bismo na primjeru direktnog odgoja štenaca i odnosa prema štencima i majci u toj osjetljivoj fazi pokazali koliko je potrebno rada, strpljenja, ljubavi, znanja i stvaranja određenih ključnih preduvjeta kako bismo odgojili i podigli štence za koje smo bili sigurni da će jednoga dana biti stabilne pseće jedinke i svojim novim vlasnicima izvor sreće i zadovoljstva.

Svi štenci i majka udomljeni su (ona i jedno štene svoj su dom pronašli kod dvoje članova naše udruge :)), a mi kroz neprekinuti kontakt s njihovim vlasnicima nastavljamo pratiti njihov razvoj i veselimo se svakoj vijesti o njima.

Usporedo s razvojem naših štenaca, kroz suradnju s drugim hrvatskim udrugama i skloništima za pse pratit ćemo i razvoj štenaca koji su odmah po okotu odnosno unutar prvih mjesec dana života odbačeni i ostavljeni bez majke pa su ih othranili ljudi, ili su okoćeni u skloništu za pse (pa su odrastali u leglu s majkom i ostalom braćom i sestrama, ali uz, za pretpostaviti je, ne baš najpoticajnije uvjete života).

Cilj nam je nastaviti s ovim projektom te kroz desetak godina prikupiti znatno veći uzorak pasa te na temelju njega i empirijski potvrditi pretpostavljene zaključke o važnosti pravilne rane socijalizacije. Naš rad nije samo praktični, u promatranju i dokumentiranju podataka o štencima othranjenim u dobrim i, nažalost, lošim uvjetima, nego smo se koncentrirali i na medijske kampanje, tiskanje plakata, održavanje predavanja i seminara, te širenje znanja o važnosti pravilne rane socijalizacije i ne odvajanja štenaca od legla prije 8. tjedna života. Osim toga, kroz predavanja, seminare i našu knjigu Kako psi komuniciraju radimo i na tome da široj javnosti približimo pseću komunikaciju, jer što više društvo bude znalo o tome kako psi komuniciraju i što poručuju govorom tijela, to će kvalitetniji biti naš suživot s tim plemenitim životinjama.

Ako biste nas željeli medijski podržati te objaviti prilog/članak o našem radu, molimo kontaktirajte nas na +38591 518 04 19 ili nam se javite mejlom na info@kakopsikomuniciraju.hr.

Ovdje saznajte više o kampanji, a mnogo informacija pronaći ćete i u našem tekstu za veterinare i članku o tome kada štene treba otići u novi dom.

Možda bi vas zanimalo i..

Pas u potresu i kako mu pomoći
Pas u potresu i kako mu pomoći

Željeli biste pomoći svojemu psu nakon potresa? Udomili ste psa koji je preživio potres? Saznajte kako im olakšati život nakon proživljene traume.

Kako naučiti psa da ostaje sam kod kuće
Kako naučiti psa da ostaje sam kod kuće

Mnogi psi imaju problema s time da ostaju sami kod kuće. Strah od razdvajanja pretvori ih u čudovišta koja uništavaju namještaj i uznemiruju susjede lajanjem i zavijanjem. Naučite kako pomoći psu da savlada svoje strahove i nauči biti miran kad je sam.