Kampanja “Prva četiri su najvažnija” – Mak i Lav traže dom!

Socijalizacija štenaca: popis stvari s kojima ih treba upoznati

socijalizacija štenaca

Objavljeno 10.06.2024.

Piše: Mirta

Do trenutka kad odlazi u novi dom (ne prije 8. tjedna života), štene bi već trebalo vidjeti i doživjeti mnogo toga, i za njega bi svijet trebao biti zanimljivo i uzbudljivo mjesto koje mu je donijelo mnogo lijepih iskustava. Ako govorimo o psima iz uzgoja, dužnost je uzgajivača da započne s programom socijalizacije šteneta od okvirno 3. tjedna njegova života (nakon što se otvore slušni kanali), dok s navikavanjem na dodir treba započeti gotovo odmah po okotu. Treba imati na umu da je uloga uzgajivača odnosno osoba koje sa psima provedu prva dva mjeseca života vrlo velika i izuzetno utječe na to kakvo će štene biti kada dođe u novi dom!

Ako isključimo navikavanje šteneta na dodir, navikavanje na ostale stvari s ovog popisa započinje postupno, ovisno o stupnju razvijenosti šteneta. Primjerice, s izlaganjem zvukovima i predmetima započinjemo nakon što štenad već čuje, vidi i barem je donekle stabilna na nogama (dakle, već oko 3. tjedna). Budući da ključno razdoblje socijalizacije traje kratko (od otprilike 3. do otprilike 13. tjedna života), neophodno je u prvih 12. do 16. tjedana (3 do 4 mjeseca) štenetu pružiti što više pozitivnih novih iskustava. Nemoguće ga je, naravno, u toj dobi izložiti svemu što će u životu vidjeti, sresti i upoznati, ali štene koje je imalo dobre temelje u prvih nekoliko mjeseci života, bez velikih će se poteškoća u odrasloj dobi navikavati na promjene i nove situacije u životu.

Izlaganje šteneta novim iskustvima za njega bi uvijek trebalo biti nešto pozitivno ili barem neutralno. Ne smijemo ga tjerati da radi nešto ako se boji (npr. tjerati ga da ulazi u more ako je jasno da ga je strah); umjesto toga, treba ga veselo bodriti i poticati, te pričekati da se ohrabri, samo napravi taj potreban korak i savlada strah.

Ovaj popis samo je podsjetnik na to s čime sve možemo upoznati štene. Naravno, niti je moguće nabrojiti sve s čime ga možemo upoznati u prvih nekoliko mjeseci života, niti je moguće svako štene upoznati sa svime navedenim. Uostalom, nije ni nužno, pogotovo ako to neće biti bitno za život psa u odrasloj dobi. Popis je zamišljen tako da u zasebne kućice stavljamo kvačicu ili neku drugu oznaku, ovisno o reakciji psa na navedeno iskustvo (zeleni osmijeh znači da je pas pozitivno reagirao na novo iskustvo, žuti ravnodušni kaže da je reakcija šteneta bila neutralna odnosno da je nije bilo, a crveni tužni da je reakcija bila negativna). U prostoru za napomenu može se kratko dopisati nešto poput “Savladano” ili “Treba još poraditi na tome”.

Preuzmite popis za socijalizaciju štenaca koji će Vašem štenetu pomoći da upozna svijet.

Možda bi vas zanimalo i..

Poziv za medije
Poziv za medije

Ako se bavite novinarstvom i željeli biste nam pomoći da što više ljudi sazna zašto je pravilna rana socijalizacija štenaca ključna za kvalitetan razvoj psa, javite nam se.