Odsad naše knjige možete pronaći i u knjižarama “Hoću knjigu” u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Zagrebu i Varaždinu!

Sušena jetrica

KPK pseća kuhinja: sušena jetrica

Objavljeno 21.12.2019.

Piše: Mirta

Sastojci:

500 grama jetrica (prema želji: pileća, pureća, juneća, teleća …)

Priprema:

1) Zagrijte pećnicu na 70 do 75 °C (s uključenim ventilatorom).

2) Jetrica operite i osušite (najbolje papirnatim ručnikom).

3) Dno velikoga lima za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega posložite jetrica na međusobnoj udaljenosti od najmanje jednog centimetra.

4) Lim s jetricama stavite u pećnicu zagrijanu na 70 do 75 °C s upaljenom opcijom ventilacije i ostavite da se suše od 8 do 10 sati. Vrijeme sušenja ovisi o jačini ventilatora i temperaturi sušenja. Ako je temepetatura niža i ventilator slabiji, jetrica će se morati dulje sušiti. Potpuno osušena, jetrica bi trebala biti tamnosmeđe do crne boje (ovisi koja ste jetrica koristili), suha na dodir i lomljiva, te iz njih ne bi trebala izlaziti nikakva tekućina. Ako nakon 8 ili 10 sati sušenja jetrica nije do kraja osušena, ostavite je da se suši još sat vremena.

5) Nakon sušenja, jetrica narežite na manje komade i stavite u suhu, hermetički zatvorenu posudu koju ćete staviti u hladnjak. U takvoj posudi u hladnjaku jetrica mogu izdržati 2 do 3 tjedna. Ako radite veliku količinu, sušena jetrica možete i zamrznuti.

VAŽNO!

Temperatura ne bi smjela prelaziti 75 °C (jer će se u suprotnom meso ispeći, a ne osušiti, ali uzmite u obzir da temperatura od 70 ºC nije dovoljno visoka da ubije bakterije poput salmonele i E. coli. I premda je rijetkost da psi obole od bolesti izazvanih tim bakterijama, ako želite biti mirni, nakon sušenja najprije izvadite meso iz pećnice, zatim zagrijte pećnicu na 125 ºC do 150 ºC te ponovo vratite meso u pećnicu na samo 10 minuta. To će biti sasvim dovoljno.

Napomena: 

  • ako koristite pileća ili pureća jetrica, pojedine komade, ako su deblji od 1 centimetra, narežite na tanje (do pola centimetra debljine) kako bi se bolje osušili.
  • ako koristite veća jetrica (teleća, juneća…), najprije ih narežite na dugačke tanke komade (ne deblje od pola centimetra). Naime, što su komadi tanje narezani, to će se kraće sušiti.
  • uzmite u obzir da je ovo dehidrirana namirnica, što znači da je psu treba davati vrlo umjereno, kao poslasticu, a ne zamjenu za hranu.

Naslovna fotografija: damedeeso © 123.com i © udruga Kako psi komuniciraju

Možda bi vas zanimalo i..